GiSO i mitt hjärta | Veronika Lorentzson

Veronika Lorentzson är musikskolechef och ordförande i Gislaveds Symfoniorkester. Att musiklivet är viktigt för kommunens invånare kan många vittna om, men Veronika menar att musik- och kulturlivet i kommunen också är en stark dragningskraft för Gislaveds kommun. Till och med kan det vara en avgörande faktor för att människor bosätter sig i kommunen och musiklivet i bygden blir på så vis en viktig pelare också för näringslivet. ”Gislaveds satsning på musik- och kulturlivet är en verklig attraktionskraft för kommunen”, säger Veronika.

 

Du är ordförande för Gislaveds Symfoniorkester, vad innebär det uppdraget?

Det är ett verkligt hedersuppdrag att få vara en del av det gemensamma styrelsearbetet i Gislaveds Symfoniorkester. Orkesterföreningen startades 1934. Gislaveds kommuns stöd betyder mycket för oss och också stödet från våra sponsorer, abonnenter och trogna publik, våra konsertvärdar och konsertstödjare. Jag är imponerad över den kompetens och det stora engagemang som finns här i Gislaved.

Jag vill passa på att tacka Bengt och Jan Eurén för deras avgörande betydelse för såväl Musikskolan som Symfoniorkesterns uppbyggnad och utveckling. Den ”Eurenska andan” fortsätter vi att bygga på.

Du är också chef för Musikskolan Gislaved. Vad betyder Symfoniorkestern för Musikskolan?

Gislaveds kommun har ett rikt musikliv med egen Symfoniorkester, Musikkår, Storband, Manskör och Kammarkör (för att nämna några) vilket innebär en attraktionskraft för kvalificerade musiklärare att jobba i Musikskolan. Kommunens musiklärare är oumbärliga kuggar i Symfoniorkesterns utveckling och flera av Musikskolans ungdomar deltar. Musikskolans elever har i vår kommun unika möjligheter att få delta i olika orkestrar/ensembler från unga år ända upp till vuxen ålder. Varje år bjuder vi in alla kommunens förskoleklasser och elever i årskurs 2 till en allsångskonsert med instrumentvisning. Målet är att barnen ska få en musikalisk upplevelse och samtidigt lockas av möjligheten att söka till Musikskolan. Skolkonserten är ett samarbete mellan Barnkulturgruppen, Musikskolan och Gislaveds Symfoniorkester och är en uppskattad höjdpunkt på våren.

Tidigare har du bott i Stockholm och Göteborg, där du också varit kulturskolechef. Hur är det att verka i Gislaveds kulturliv?

I Gislaved ges fantastiska möjligheter! Här finns hög kompetens, erfarenhet och ett brinnande engagemang och vi har tillgång till välutrustade lokaler, konsertsal och ensemblesal. Inte minst vill jag framhålla våra skickliga musiker och musiklärare.

Hur kom det sig att du sökte dig till Gislaveds kommun? 

Efter 30 år i storstaden bestämde min man och jag oss för att flytta tillbaka till våra hemtrakter. Tjänsten som musikskolechef i Gislaved var vakant och jag sökte den. Det lockade att få arbeta i en kommun som Gislaved som verkligen satsar!

Du har gått Musikhögskolan i Göteborg och arbetat många år som musiklärare. Vad har dessa erfarenheter gett dig?

Att musicera tillsammans skapar glädje, tillhörighet och sammanhang. Musiken betyder mycket för vårt välmående och vår kreativitet. Aktuell forskning visar på värdet av musik och andra konstuttrycks betydelse för lärande och utveckling. Att få vara musiklärare och möta barn och ungdomar i musikundervisningen är ett viktigt och roligt arbete där jag känner stolthet.

Gislaveds Symfoniorkester driver också musikcaféserien i samarbete med Smålands musik och teater. Vad betyder dessa konserter?

Vi har ett fint samarbete med Smålands musik och teater kring Cafékonserterna som är ett uppskattat koncept med varierande artister och genrer i ett mindre format sju lördagseftermiddagar om året. Fika bjuds i pausen med tid för lite social samvaro. Det brukar vara jättetrevligt!

Vad tror du om framtiden för vår Symfoniorkester?

Corona har självklart påverkat oss alla. Flera av de inställda konserterna kommer lyckligtvis att kunna flyttas fram. Planeringen för kommande säsong 2021-2022 är i full gång. Rekryteringen av våra ungdomar till orkestern är glädjande. Med ett fortsatt stöd från kommunen och möjligheten för Musikskolans lärare att även i fortsättningen kunna ha en nära koppling till vuxenmusiklivet ser jag positivt på framtiden. Ett rikt musik- och kulturliv lockar såväl kvalificerade musiklärare att jobba i Musikskolan som det kan vara en avgörande faktor för att bosatta sig här vilket också så klart gynnar näringslivet. Gislaveds satsning på musik- och kulturlivet är en verklig attraktionskraft för kommunen.

Gislaveds Symfoniorkester vill fortsätta erbjuda en mångfald av genrer och musikupplevelser för att glädja och utmana sin alltjämt trogna publik och samtidigt sträva efter att nå en helt ny publik. Vår ambition är att erbjuda publiken ett varierat och spännande utbud med vårt lands bästa professionella solister och dirigenter som har den pedagogiska förmågan att lyfta orkestern så att vi har ett fortsatt gott renommé som en av landets ambitiösare ”fritidsorkestrar”.