Om orkestern

orkestern_panorama

Orkestern nu

Varje tisdagskväll samlas ungdomar och vuxna i åldrarna 15-75 år för att göra något av det bästa vi vet – nämligen musicera tillsammans! Vi som spelar är musikanter från hela Gislaved kommun. Men även musikanter från våra grannkommuner som t ex Gnosjö, Värnamo och Tranemo åker ett flertal mil till Konsertsalen i Gislaved för att få spela i en symfoniorkester! Orkestern har ca 60 medlemmar bestående av amatörer, avancerade elever från Musikskolan och Estetiska programmet samt musiklärare. Vi gör 5-6 egna produktioner per säsong. Repertoaren består av alltifrån symfoniska verk och solokonserter till populärmusik. Vårt mål är att med ett varierat utbud stimulera orkesterns fortsatta utveckling – men framför allt hoppas vi kunna göra just Dig nyfiken på vår orkester och möjligheten att dela musikglädjen tillsammans med oss!!

Orkestern då

Redan 1934 bildades stommen till Gislaved Orkesterförening. Den då 20 man starka orkestern bestod av medlemmar ur en blåsorkester, ett par dansorkestrar samt en handfull stråkmusiker. Sin första konsert framförde man i april 1935 med bl a Mendelsohns Högtidsmarsch och Haydns Militärsymfoni på programmet.

Gästdirigenter

Orkestern har nu ingen fast dirigent utan utnyttjar gästdirigenter till säsongens alla produktioner. Dirigenterna kan komma från de egna leden av musiklärare eller är professionella dirigenter som kommer till Gislaved ett antal tisdagar innan konserten för att repetera med orkestern. Det är ett viktigt led i orkesterns utveckling att få jobba med nya dirigenter och få nya infallsvinklar till musiken. De senaste åren har vi haft Yngve Nordström från Jönköpings Sinfonietta som en återkommande och uppskattad dirigent.

Orkestern genom tiderna

Vi ser som en av orkesterns viktiga uppgifter att knyta kontakter med unga solister i början av sin karriär. Här är några av de ”unga och lovande” som gästat oss: Göran Söllscher, Tobias Carron, Per Tengstrand, Malin Broman, Sara Trobäck, Birgitta Svendén…

Här följer fler gäster genom åren: Janos Solyom, Greta Eriksson, Elisabeth Söderström, Loa Falkman, Frans Helmerson, Thorleif Thedéen, Tobias Ringborg, Håkan Hardenberger, Sören Hermansson, Christian Lindberg, Iréne Theorin, Mats Ronden, Robert Wells, Sanna Nielsen och Peter Johansson… för att bara ta ett axplock ur solistlistan. Och grupperna ..: Lamentabile Consort, The Real Group, Viba Femba, Orsa Spelmän….

Tack alla som berikat livet för såväl orkester som publik!!

 


 

bengt

BENGT EURÉN & MUSIKSKOLAN
1952 kom Bengt Eurén till Gislaved för att dirigera orkestern och så småningom bli musikledare för den kommunala musikskolan. Ett led i den verksamheten var att utveckla en symfoniorkester för de duktigaste eleverna på musikskolan samt bygdens amatörmusiker och musiklärare. Ett arbete som han fortsatte under hela sin tid i Gislaved och som har gjort orkestern till den välrenommerade orkester den är idag. Bengt fungerade både som intendent och dirigent och dirigerade eller repeterade i stort sett orkesterns samtliga produktioner fram till mitten av 90-talet.

I februari 2013 la Bengt Eurén ner fiolen för gott, nästan 88 år gammal. Gislaveds Symfoniorkester vill hedra Bengt, inte med en tyst minut, utan genom att fortsätta att spela så starkt, svagt, sakta, fort, långsamt och vackert som han lärde orkestern under många år på dirigentpulten!

Nyheter
hösten17

Ny säsong

Varmt välkomna till en ny säsong med Gislaveds Symfoniorkester, Musikcaféserien och många gästartister! Lördag 9 september släpper vi biljetterna till höstens alla produktioner i Konsertserien – Här är mitt liv med Iréne Theorin,

Nyhetsbrev


Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var säker på att aldrig missa några nyheter.