Anders Sjökvist började sin bana som cellist på Musikskolan i Gislaved. Sedan dess har han hunnit med att vara verksam som musiker både i Gävle Symfoniorkester och i Jönköpings Sinfonietta. Dessutom har han arbetat i Musik i Hallands stråkkvartett och är idag en väl anlitad ensemblemusiker i många kyrkor.
Hur kom det sig att cello blev ditt instrumentval?
Jag gick med min pappa på instrumentvisning, har för mig att det var på Lundåkerskolan. Tänkte anmäla mig på trumpet men då träffade vi på Bengt Eurén och han tyckte jag skulle pröva cello. Så blev det, jag anmälde mig och fick världens roligaste cellolärare Jan Eurén.
Vad betydde musiken för dig när du växte upp?
En fin gemenskap med andra elever på musikskolan genom alla orkestrar man varit med i. Eget övande gjorde också att man alltid hade något att göra på fritiden.
Som elev i Musikskolan var du med i våra stråkorkestrar och senare också i Symfoniorkestern. Har du några särskilda musikminnen från den tiden?
Kommer ihåg när man för första gången skulle få följa med till Mullsjö FHS i slutet på 70-talet. Så spännande och lärorikt. Minns speciellt den roliga leken med skor när man satt i en ring som Juan ledde. Minns också med värme vår fina kammarorkester som startade i slutet på 70-talet med Bengt Eurén som ledare. Vi övade och fikade i musikskolans källare.
Var det ett självklart val för dig att satsa på musiken som yrke?
När man var i 20 årsåldern så kändes det självklart. Såg verkligen upp till alla musiker och pedagoger
Du är en flitigt anlitad musiker i olika sammanhang, inte minst i kyrkor. Vad har du inplanerat för kommande spelår?
Har ett spännande och trevligt samarbete med harpisten Renate Strahlhofer. Vi skall ut ut med ett program som vi kallar ”En himla massa Strängar”. Jag och Morgan Blåberg har också funderat på att göra något med Bachmusik, orgel och cello.
Nu undervisar du i cello på musikskolan i Ulricehamn. Vad är det bästa med att ha celloelever?
När man ser att eleven tycker det är roligt att spela och tar sig tid att öva lite själv. Dialogen man har med sina elever varje vecka där man alltid stämmer av läget. Den gemenskap vi försöker uppnå för elever genom våra orkestrar och stråkgrupper.
Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?
Med alla dessa goda, duktiga och ideella krafter som finns i kulturlivet i kommunen så tror jag på en livskraftig och ljus framtid för Gislaveds Symfoniorkester, som tar arvet från Bengt och Jan Eurén vidare in i framtiden.