GiSO i mitt hjärta | Johanna Andersson

Trombonen var Johanna Anderssons tredjehandsval när hon sökte till Gnosjö musikskola. Inte visste hon då att trombonspelet skulle föra så mycket med sig – musikglädje, jobb och kärlek.

Du spelar trombon i Gislaveds Symfoniorkester. Hur kom det sig att du valde just det instrumentet?

Trombon var mitt tredjehandsval när jag skulle välja instrument på Gnosjö musikskola. Min pappa hade spelat trombon så därför hade vi en i garderoben och därför valde jag det på tredje plats efter piano och tvärflöjt.

När kom du med i symfoniorkestern?

Jag hoppade in i symfoniorkestern när det behövdes någon extra trombonist under min studietid, jag kom med som ordinarie trombonist 2012 då jag började jobba på musikskolan i Gislaved. 

Efter estetiska programmet musik på Gislaveds Gymnasium gick du på Lunnevads folkhögskola och på Ingesunds och Malmö Musikhögskolor. Var det ett självklart val att satsa på musiken som yrke?

Jag var väldigt säker på att jag ville jobba med musik redan när jag valde att gå på estetiska programmet. Mina musiklärare har alltid varit mina stora förebilder. Jag ville också kunna dela med mig av glädjen genom musiken precis som de gjorde. Dessutom hade jag väldigt roligt under alla år då jag studerade, att få umgås med likasinnade, spela och öva lite ibland i åtta år kallas lyx. 

Du är också lärare i trombon på Musikskolan Gislaved. Vad betyder det för Musikskolan att det finns en symfoniorkester?

Symfoniorkestern har självklart en stor betydelse för många av våra elever på musikskolan, en morot att få vara med och spela på en hög nivå tillsammans med sina lärare och duktiga amatörer. Dessutom få chansen att träffa professionella gästdirigenter och musiker. Jag och några av de andra brassmusikerna fick exempelvis spela ett arrangemang på värmlandsvisan tillsammans med Nisse Landgren när han gästade Gislaveds Symfoniorkester.

Har du nån konsert med symfoniorkestern som är särskilt minnesvärd för dig?

Ett roligt minne är när vi hade ett samarbete med Jönköpings sinfonietta, vi spelade Tjajkovskijs femte symfoni tillsammans på Spiras stora scen.

Du spelar också med i Gislaveds Storband. Vad betyder det för dig att det finns mångfald i musiklivet?

Storbandet fick jag chansen att spela i redan under gymnasiet, det var redan då väldigt roligt. Jag har alltid gillat den typen av musik, alla som har spelat i en trombonsektion i ett storband tror jag älskar det. Dessutom träffade jag min man i storbandet.

Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?

Jag tror och hoppas att Gislaveds Symfoniorkester ska fortsätta att inspirera och leverera.