GISO I MITT HJÄRTA

Under fliken ”GiSO i mitt hjärta” intervjuas musiker och andra personer med anknytning till Gislaveds Symfoniorkester. Personerna har olika relation till orkestern men någonstans har deras vägar mött orkesterns. För vissa har mötet inneburit ett varmt och glatt minne och för andra har mötet rent av kommit att bli avgörande för vägval, karriär och liv. Gemensamt har våra intervjupersoner att de alla på ett eller annat sätt bär Gislaveds Symfoniorkester i sitt hjärta. 

<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Iréne Theorin

GiSO i mitt hjärta | Iréne Theorin

Broarydsbördiga Iréne sadlade om och gjorde sitt första professionella framträdande som 33-åring. Numera lever världssopranen vanligtvis ett liv där hon ena dagen gör konsert i Los Angeles, nästa sjunger hon på La Scala i Milano, gör publiksuccé på Metropolitan, operapremiär i Berlin och kanske hinner hon med en skogspromenad hemma ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Jane Petersson

GiSO i mitt hjärta | Jane Petersson

Vi är vana vid att se henne som konferencier under konserter och när vi hör hennes alltid så välformulerade presentationer vet vi att konserten snart ska dra igång. Jane Petersson är cellolärare på Gislaveds musikskola, men också intendent för Gislaveds Symfoniorkester. Vad innebär det egentligen att vara intendent och vad ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Annika Björkenbo

GiSO i mitt hjärta | Annika Björkenbo

"Perfekta inspelningar i all ära, men det är i mötet med publik som de magiska mötena uppstår" säger Annika Björkenbo. Det är något visst i att uppleva musik live, anser många. Men för att en hel orkester ska kunna spela tillsammans krävs en hel del förberedelser och övning. Där har ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Viktor Nordliden

GiSO i mitt hjärta | Viktor Nordliden

Viktor Nordliden började tidigt spela cello på musikskolan i Gislaved och kom så småningom att spela i Gislaveds Symfoniorkester. Efter utbildning vid musikhögskolorna i Malmö och Leipzig har Viktor arbetat som cellist bland annat vid Malmö Opera där han spelat i operaorkestern och medverkat i operor som Romeo & Julia och Don ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Lars Danielsson

GiSO i mitt hjärta | Lars Danielsson

"Jag älskar ju soundet av en orkester" säger jazzmusikern Lars Danielsson och berättar om erfarenheten från tiden i Gislaveds Symfoniorkester. Lars startade sin musikaliska bana på musikskolan i Gislaved och är idag en av Europas mest efterfrågade jazzbasister. Dessutom är han en skicklig cellist och kompositör. Intervjuare är Ann-Cathrine André ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Torbjörn Kroon

GiSO i mitt hjärta | Torbjörn Kroon

   Torbjörn Kroon är uppvuxen i Anderstorp och spelade trombon i såväl Gislaveds Symfoniorkester som i Gislaveds Storband. Numera är han verksam som basunist vid Den Kungliga Operan i Köpenhamn och docent vid trombonutbildningen på Det Kunglige Danske Musikkonservatorium.         Du var tidigt med i Anderstorp skolorkester och sedan ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Eva Arulf

GiSO i mitt hjärta | Eva Arulf

Som ny i orkestersammanhang kan konsertens första stycke kännas aningen förbryllande. Vi talar förstås om stycket där förstaoboisten spelar en lång ton som orkestern stämmer in i. Det entoniga stycket förbyts sedan av ett kluster av toner och så småningom ebbar musiken ut. Ja, det rör sig förstås inte om ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Bori Brezovszky

GiSO i mitt hjärta | Bori Brezovszky

När Bori kom till Sverige och Gislaved kunde hon inte ett ord varken svenska eller engelska. Musikskolan, och så småningom Gislaveds Symfoniorkester, blev hennes väg in i en ny kultur och ett nytt samhälle. I orkestern fick hon nya vänner och intresset för musiken växte. I juni i år tog ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Ronnie Sjökvist

GiSO i mitt hjärta | Ronnie Sjökvist

"Vi fick som unga musikelever möjlighet att spela med världsberömda solister som till exempel Frans Helmersson och Staffan Scheja vilket gav minnen för livet." Så beskriver Ronnie Sjökvist sin tid i Gislaveds Symfoniorkester. Idag arbetar Ronnie som violinist i orkestern på Göteborgsoperan, men återvänder regelbundet till hembygden.  Du är alternerande ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Urban Ward

GiSO i mitt hjärta | Urban Ward

"Det är musiken som tagit mig dit jag är idag. Jag har fått resa jorden runt på turnéer, spelat in massor med musik, kunnat ta mig vidare till andra yrken, träffat min fantastiska fru Paula" säger Urban Ward om förhållandet till musiken. Urbans karriär har varit bred och inneburit såväl ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Catarina Skoog Aquilonius

GiSO i mitt hjärta | Catarina Skoog Aquilonius

Den här veckan intervjuar vi Catarina Skoog Aquilonius vars karriär och bana började på musikskolan i Gislaved. Vägen gick sedan via Musikhögskolan i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm/Edsberg och senare också via Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Idag arbetar Catarina som orkestermusiker i Kungliga Filharmonikerna - en av ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Erik Björkqvist

GiSO i mitt hjärta | Erik Björkqvist

"Det är ovärdeligt för en ort/stad att ha en egen symfoniorkester" säger Erik Björkqvist som haft musiken med sig sedan barnsben. Idag är Erik yrkesverksam som orkestermusiker i Helsingborgs Symfoniorkester, en orkester som utmärkt sig inte bara för sin musik utan också för sitt miljö- och klimat-tänk. När du växte ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Anders Sjökvist

GiSO i mitt hjärta | Anders Sjökvist

Anders Sjökvist började sin bana som cellist på Musikskolan i Gislaved. Sedan dess har han hunnit med att vara verksam som musiker både i Gävle Symfoniorkester och i Jönköpings Sinfonietta. Dessutom har han arbetat i Musik i Hallands stråkkvartett och är idag en väl anlitad ensemblemusiker i många kyrkor.  Hur ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Sarah Nygren

GiSO i mitt hjärta | Sarah Nygren

"Jag har insett nu i vuxen ålder att jag säkert var ett lätt byte för min cellolärare Jane" säger Sarah Nygren och beskriver hur hon gick från att vara cellist till att bli kontrabasist. Sarah beskriver, med stor tacksamhet, relationen till musikskolan och med humor berättar hon om minnena från åren ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Anders Gerhardsson

GiSO i mitt hjärta | Anders Gerhardsson

Anders Gerhardsson blir bekymrad när han hör att musikskolans elever förlorat möjligheten till instrumentundervisning under skoltid. "Detta kommer utesluta många barn och ungdomar som inte bor i centralorten" säger han och berättar om sin egen musikaliska resa. Idag arbetar Anders som stämledare i kontrabasstämman i Jönköpings Sinfonietta och spelar dessutom ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Ola Forsberg

GiSO i mitt hjärta | Ola Forsberg

"Det som inspirerade mig mest var nog supporten runt omkring. Vuxna som trodde på oss unga och alltid stod på vår sida." Så skriver Ola Forsberg om uppväxten och tiden i Gislaveds musikskola. Ola som idag själv arbetar som brasslärare på musikskolan i Borlänge menar att det är något av ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Dorothea Lockman

GiSO i mitt hjärta | Dorothea Lockman

Dorothea Lockman började tidigt spela fiol vid musikskolan i Gislaved enligt Suzukimetoden. Hon har spelat många konserter med Gislaveds Symfoniorkester och efter det utbildat sig till yrkesmusiker vid Musikhögskolan i Malmö. Idag är Dorothea inte längre verksam yrkesmusiker på heltid, men spelar gärna tillsammans med systern och operasångerskan Karin då ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Dan Göransson

GiSO i mitt hjärta | Dan Göransson

"Att vara fagottist är lika med en god hantverkare" berättar Dan Göransson som är fagottist i Gislaveds Symfoniorkester och förklarar att han som fagottist inte bara får lägga tid på att öva på sitt instrument utan utöver det också får ägna tid åt att tillverka rör till sitt instrument. Vidare berättar han ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Bodil Axelsson

GiSO i mitt hjärta | Bodil Axelsson

Bodil Axelsson är klarinettist och har varit aktiv medlem i Gislaveds Symfoniorkester sedan år 1975. I veckans intervju berättar hon om engagemang som smittar och om den viktiga kopplingen mellan musikskolan och orkestern. Hon berättar också om sammanhållningen i orkestern och om hur hon träffade sin livskamrat. Du har varit ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Lena Björn

GiSO i mitt hjärta | Lena Björn

Gislaveds Symfoniorkester består av såväl musiklärare som amatörer, elever vid musikskolan i Gislaved och Gislaveds gymnasiums estetiska program. Att musiklärare genom sin tjänst på musikskolan får möjlighet att musicera i en symfoniorkester är långt ifrån självklart. Det är det inte heller att elever och lärare sitter sida vid sida och ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Jennie Englund Utbult

GiSO i mitt hjärta | Jennie Englund Utbult

Jennie Englund Utbult har sina rötter och bakgrund i Gislaved, men verkar idag som konsertmästare i Karlstad Symfoniorkester. Utöver engagemanget i orkestern arbetar hon också som violinlärare på Karlstad kulturskola, något hon uttrycker stor glädje över. "Jag är så tacksam att få arbeta med barn och ungdomar och få se ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Jan Duda

GiSO i mitt hjärta | Jan Duda

Musiken har tagit kontrabasisten Jan Duda jorden runt. "Under ett halvår fick jag resa och spela från Amsterdam runt hela Atlantkusten, Medelhavet, över Atlanten och i Karibien ett par månader - en upplevelse med många fantastiska möten som jag bär med mig genom hela livet." Att Jan blev just musiker ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Sven Sjögren

GiSO i mitt hjärta | Sven Sjögren

År 1991 nominerades den japanske violinisten Shinichi Suzuki till Nobels fredspris för sin musikpedagogiska metod och för sin människosyn. Metoden som Suzuki utvecklat har kommit att kallas Suzukimetoden, men benämns även som "modersmålsmetoden". Suzukis utgångspunkt är att varje barn föds med många anlag, vilka får möjlighet att växa fram om ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Johanna Nordliden

GiSO i mitt hjärta | Johanna Nordliden

Johanna Nordliden började spela cello på Gislaveds musikskola som 5-åring. Idag utbildar hon sig själv till cellopedagog och talar om sina cellolärare, Jan Eurén och Jane Petersson, från tiden på Gislaveds musikskola som viktiga förebilder. "Det går inte en enda instrumentmetodiklektion här på Ingesund då jag inte funderar över hur ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Jenny Björkqvist

GiSO i mitt hjärta | Jenny Björkqvist

"Att de trodde på mig var avgörande för min förmåga och vilja att utvecklas. Den tilltron till den växande människan vill jag förvalta och ge vidare till mina egna elever." Så säger Jenny Björkqvist som växte upp i Anderstorp och spelade trumpet på Gislaveds musikskola. Idag arbetar hon själv som ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Hanna Eurén

GiSO i mitt hjärta | Hanna Eurén

Hanna Eurén växte upp i en riktig musikfamilj. Farfar Bengt Eurén var musikledare för den kommunala musikskolan, ett ansvar som hennes pappa senare skulle komma att axla. Bengt var också dirigent i symfoniorkestern, ett uppdrag som mamma Ing-Britt tog efter. I veckans intervju berättar Hanna om spelglädjen och om hur ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Björn Olofsgård

GiSO i mitt hjärta | Björn Olofsgård

Björn Olofsgård växte upp i Anderstorp och började sin bana i Anderstorps skolorkester. Själv började Björn spela följt, medan kompisen fick tuban på sin lott eftersom hans pappa hade en större bil. Så småningom kom Björn att utbilda sig vid Musikhögskolan i Malmö och arbetade därefter som musiklärare innan han ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Maths Tärneberg

GiSO i mitt hjärta | Maths Tärneberg

Att Gislaveds kommun länge varit och är en musikkommun är det nog många som kan hålla med om, men det är också lätt hänt att det som vi älskar och som finns mitt framför våra ögon blir till något som tas för givet. "Det var först när jag gav mig ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Johan Theorin

GiSO i mitt hjärta | Johan Theorin

När vi frågar broarydsbördige Johan Theorin om hans minnen från musikskolan svarar han att han var en otroligt lat elev. "Jag kommer ihåg att Jane en gång frågade mig om jag övat flitigt den veckan och jag svarade väl lite svävande, det visade sig att jag glömt stråken i hennes ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Veronika Lorentzson

GiSO i mitt hjärta | Veronika Lorentzson

Veronika Lorentzson är musikskolechef och ordförande i Gislaveds Symfoniorkester. Att musiklivet är viktigt för kommunens invånare kan många vittna om, men Veronika menar att musik- och kulturlivet i kommunen också är en stark dragningskraft för Gislaveds kommun. Till och med kan det vara en avgörande faktor för att människor bosätter ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Lennart Langer

GiSO i mitt hjärta | Lennart Langer

"Att spela en konsert i ett fullsatt konserthus och uppleva den magiska känslan när dirigent och orkester är i total harmoni är fantastisk" säger Lennart Langer som idag är solohornist och stämledare i Norrköpings Symfoniorkester. I vår intervju berättar Lennart om resan från Gislaveds musikskola till några av världens största ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Ingrid Andersson

GiSO i mitt hjärta | Ingrid Andersson

I veckans intervju möter vi Ingrid Andersson som berättar om hur hon fann spelglädjen i barockmusiken och om att dela musiken med en förälder. Idag är Ingrid frilansande musiker och driver även ett par barockensembler. Här ser ni också ett tidningsklipp som Ingrid hittat och som vi får ta del ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Johanna Andersson

GiSO i mitt hjärta | Johanna Andersson

Trombonen var Johanna Anderssons tredjehandsval när hon sökte till Gnosjö musikskola. Inte visste hon då att trombonspelet skulle föra så mycket med sig - musikglädje, jobb och kärlek. Du spelar trombon i Gislaveds Symfoniorkester. Hur kom det sig att du valde just det instrumentet? Trombon var mitt tredjehandsval när jag ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Joel Malmborg

GiSO i mitt hjärta | Joel Malmborg

Elbasen var länge det instrument som Joel Malmborg betraktade som sitt. Det var först när Joel började estetiska programmet på Gislaveds gymnasium, och fick välja till ett ytterligare instrument att spela, som intresset för kontrabas väcktes. Så blev Joel inbjuden att vara med på ett orkesterprojekt, tackade ja och blev ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Oscar Knutsson

GiSO i mitt hjärta | Oscar Knutsson

Oscar Knutsson började spela i Gislaveds Symfoniorkester under sin studietid på Gislaveds gymnasiums estetiska program. Intresset för orkesterspel växte och blev en inkörsport för Oscar som utbildat sig till musiker vid musikhögskolan i Malmö.  Du är född och uppvuxen i Gnosjö, men gick på estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Karin Vettefors

GiSO i mitt hjärta | Karin Vettefors

Karin Vettefors är utbildad cellist vid Musikhögskolan i Malmö och sedan några månader tillbaka även färdigutbildad sjuksköterska. I vår intervju berättar Karin om musikens betydelse under uppväxten och om glädjen den medfört, men också om svårigheterna med att vara yrkesmusiker och om det nya jobbet som sjuksköterska. Du började med ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Gabriella Josefsson

GiSO i mitt hjärta | Gabriella Josefsson

"Gislaveds Symfoniorkester betyder jättemycket för mig! Orkestern och dess medlemmar har varit, och är fortfarande en stor inspirationskälla för mig med alla eldsjälar och musiker som ständigt jobbar för orkesterns bästa. Att från tidig ålder få möjlighet att vara en del i ett stort och seriöst sammanhang har varit en ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Karin Fjellander

GiSO i mitt hjärta | Karin Fjellander

Foto: Simon Cesarini "Jag förstod inte förrän efter jag lämnat kommunen hur unikt musiklivet i Gislaved är, att det inte är någon självklarhet" säger Karin Fjellander som växte upp i Anderstorp och under hela sin uppväxt var aktiv på Musikskolan i Gislaved. Idag arbetar Karin som operasångerska på Göteborgsoperan och längtar ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Carl-Ingvar Sjöholm

GiSO i mitt hjärta | Carl-Ingvar Sjöholm

"Orkestern betyder mycket för samhället, Gislaved är en musikkommun!" Det menar Carl-Ingvar Sjöholm som i veckans intervju berättar om sin musikaliska resa, om varför valet föll på just oboe och om sina musikminnen från Musikskolan i Gislaved och Gislaveds Symfoniorkester.  Du har varit solooboist i Helsingborgs Symfoniorkester i nästan hela ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Adam Axelsson

GiSO i mitt hjärta | Adam Axelsson

Adam Axelsson från Smålandsstenar tog ett sabbatsår från musiklärarutbildningen i Ingesund och flyttade hem till Gislaveds kommun för att vikariera som trombonlärare. Adam blev ett viktigt bidrag till symfoniorkestern och fick samtidigt lärdomar med sig till sin fortsatta utbildning. Nu hoppas Adam att fler ser värdet med musiken, musik- och ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Alexander Kroon

GiSO i mitt hjärta | Alexander Kroon

"Det är ett magiskt ögonblick när man känner att alla spelar tillsammans, när publiken går ut från konsertsalen med tårar i ögonen, när man vet att man har gett en annan människa något som den kommer bära med sig hela livet. Vem vill inte vara med om det?" Så säger Alexander ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Staffan Lindqvist

GiSO i mitt hjärta | Staffan Lindqvist

I veckans intervju möter vi Staffan Lindqvist som arbetar som fiollärare på musikskolan i Gislaved och är stämledare för andrafiolerna i Gislaveds Symfoniorkester. Staffan berättar om fördelarna med suzukiundervisning, om musikskolans unika orkestertrappa och om de utmaningar som kulturlivet i Gislaved står inför. "Optimismen för kulturlivet har fått sig en törn, ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Anders Josefsson Aljered

GiSO i mitt hjärta | Anders Josefsson Aljered

"Jag minns en gång när jag skulle spela på Högmässan i Gräshagskyrkan och var jour innan på natten. Jag hade en utdragen tvillingförlossning och avlösande jour var försenad så jag kom inte iväg som planerat, men 3 minuter innan klockorna ringde satt jag ändå på orgelpallen, med strumpor blöta av ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Anna-Karin Andersson

GiSO i mitt hjärta | Anna-Karin Andersson

"Det var sommar. På logen dansade folk så dammet yrde, det spelades folklåtar i varenda buske och folkmusikbandet Väsen trollband mig och resten av publiken. Jag var såld." Så beskriver Anna-Karin Andersson sitt möte med folkmusikens underbara värld. I höst besöker Anna-Karin Gislaved för att medverka i Musikcaféserien med sin ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Ing-Britt Eurén

GiSO i mitt hjärta | Ing-Britt Eurén

Ing-Britt Eurén är en av de personer som på ett alldeles särskilt sätt varit med och format Gislaveds Symfoniorkesters verksamhet och bidragit till orkesterns utveckling. I veckans intervju berättar Ing-Britt om sina musikminnen från konserterna med Gislaveds Symfoniorkester och om den så viktiga musikglädjen. Hur kom det sig att du ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Paula af Malmborg Ward

GiSO i mitt hjärta | Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward är en välmeriterad tonsättare. Hon har arbetat tillsammans med en lång rad orkestrar och tilldelades år 2020 Föreningen Svenska Tonsättares Rosenbergspris. För gislavedspubliken blev Paula ett känt ansikte säsongen 2012-2013 när Paula, genom ett samarbete med Gislaveds Symfoniorkester, gästade orten för att framföra några av sina verk ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Torsten Ljungqvist

GiSO i mitt hjärta | Torsten Ljungqvist

"Bengt Eurén hade omsorg om varje elev" berättar Torsten Ljungqvist om den lösningsfokuserade musikläraren. "Till mig byggde han om en gammal barnvagn till en kontrabaskärra." Omsorgen, tillsammans med den gedigna undervisningen, gjorde Torsten väl förberedd för en spännande karriär som kontrabasist, en karriär som ledde honom, inte minst, till Kungliga ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Jan Larsson

GiSO i mitt hjärta | Jan Larsson

På fotot ses Jan Larsson som flöjtsolist i Esa-Pekka Salonens komposition ”Aubade för flöjt och stråkar”. "Dirigent var vid konserten en ung Jukka-Pekka Saraste. Konsertmästare på bild är Karl-Ove Mannberg. Nämnas bör att både en ung Esa-Pekka och lika ung Jukka-Pekka både gjorde sin debut utanför Finland just i Gävle ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Sadida Uvais

GiSO i mitt hjärta | Sadida Uvais

Foto: Viktoria Fyhr Att musicera är "som att kunna ett extra språk som inte behöver några ord". Det menar Sadida Uvais från Smålandsstenar. Sadida började sin bana i Gislaveds musikskola och har, efter vidare utbildning, flera gånger återvänt för att vikariera och undervisa barn och unga på musikskolan i Gislaved ...
<span style="color: #e52613;">GiSO i mitt hjärta</span> | Frida Persson

GiSO i mitt hjärta | Frida Persson

Frida på suzukiavslutning med dottern Siri, som också är suzukielev. Under ett och ett halvt års tid har Ann-Cathrin André intervjuat musiker och andra personer med anknytning till Gislaveds Symfoniorkester till intervjuserien "GiSO i mitt hjärta". I den 50:onde och sista intervjun för den här gången får vi möta burserydsbördiga ...
Lore Vancauwenberghe:<br />Orkesterns nya konsertmästare

Lore Vancauwenberghe:
Orkesterns nya konsertmästare

"Gislaved ska inte underskatta hur långt deras rykte sträcker sig" säger Lore Vancauwenberghe, tillika Gislaveds Symfoniorkesters nya konsertmästare och Gislaveds musikskolas nya fiollärare. I en intervju berättar hon om sin resa från Belgien till Sverige, om energin i musiken som enar och förenar och om ryktet om Gislaveds musikskola som ...
Maria Möllesjö

Maria Möllesjö

Maria Möllesjö är fagottist och därmed en av få utövare av ett idag ovanligt, närmast utrotningshotat, instrument. Fagotter och fagottister är en förutsättning för en symfoniorkester och i Gislaveds Symfoniorkester är vi därför både glada och tacksamma för Maria som så ofta kommer för att spela tillsammans med oss. I ...
Magnus Jonsson

Magnus Jonsson

Tidigare har vi sett honom i John Bauer Brass och i Jönköpings Sinfonietta, men i höstas började trumpetaren Magnus Jonsson som ny bleckblåslärare på Musikskolan i Gislaved och har därmed också blivit en viktig del av Gislaveds Symfoniorkester. I vår intervju resonerar Magnus kring betydelsen av att ha en alldeles ...
Julia Oliv

Julia Oliv

Julia var bara 3,5 år när hon började spela fiol för Gerd Liljenvall på Musikskolan i Gislaved. "För mig är det svårt att se ett liv utan att hålla på med någon form av musikutövande, det är liksom en naturlig del av livet som måste finnas där", säger Julia som ...
Petter Svensson

Petter Svensson

Petter Svensson är uppvuxen i Gnosjö och kom under sin gymnasietid i kontakt med Gislaveds Symfoniorkester. Den första egna xylofonen tillverkade Petters pappa, som var slöjdlärare, åt honom. Idag arbetar Petter som slagverkare i Norrköpings Symfoniorkester. "Jag kan meddela att ni är väl kända bland musiker långt utanför Gislaved" säger ...
Per Johansson

Per Johansson

En semester i Stockholm och ett besök på Gröna Lund resulterade i en lotterivinst i form av en fiol och på den vägen var det. Per Johansson är en mycket flitig medlem av orkestern och engagerad både på och bakom scen. Det krävs nämligen många funktioner för att rodda en ...
Bertil Brodén

Bertil Brodén

Med över 40 år som medlem i symfoniorkestern är Bertil Brodén en synnerligen erfaren trumpetare och orkestermedlem - en medlem vars arbete, såväl på scen som utanför, haft stor betydelse för orkesterns verksamhet och framgång. Inte minst har Bertil kommit att bli ett välkänt ansikte för orkesterns närmare 200 företagskontakter, ...
Ingrid Sturegård

Ingrid Sturegård

Fotograf: Anna Hult "Utan familjen Eurén och Gislaveds musikliv hade jag inte varit där jag är idag" säger Ingrid Sturegård som tillbringat många år som violinist i Göteborgssymfonikerna. Tillsammans med Göteborgsorkestern har hon fått besöka 33 länder och spelat bortåt 3000 konserter bland annat i konserthus som Musikverein i Wien, ...
Annette Rundberg

Annette Rundberg

Annette Rundberg är till vardags sångpedagog vid musikskolan i Gislaved, men på tisdagskvällarna plockar hon fram violan för att spela i Gislaveds Symfoniorkester. Som ung spelade Annette både fiol och altfiol för Juan Campmany respektive Bengt Eurén. Några år då familjelivet fyllde tillvaron låg fiolen på hyllan, men så plockade ...
Alina Charitonoviene Tjell

Alina Charitonoviene Tjell

Alina Charitonoviene Tjell är ny som fiollärare på musikskolan i Gislaved och således också en ny tillgång i Gislaveds Symfoniorkester. Alina må vara ny för oss, men är allt annat än ny på sitt instrument. Under många år har Alina turnerat i Baltikum och i hela Europa med olika symfoniorkestrar ...
Liselotte Oliv

Liselotte Oliv

Under år 2024 fyller Gislaveds Symfoniorkester 90 år! Liselotte Oliv har varit medlem i Gislaveds Symfoniorkester sedan i november 1971 och är således den orkestermedlem som varit med i orkestern längst. Tack Liselotte för allt du gjort och gör för orkestern! Du är den som nu varit längst i Gislaveds ...
Mats Nyström

Mats Nyström

Som liten var Mats Nyström mer intresserad av båtar än av musik och ritningen på hur pappans kontrabas skulle byggas om till en båt var klar när planerna stoppades. Tur var väl det för pappans kontrabas var den som ledde in Mats på den musikaliska banan och som så småningom ...
Carl Ahlgren

Carl Ahlgren

Carl Ahlgren är klarinettist och har spelat med orkestrar som Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester. För ett antal år sedan började han som klarinettlärare på Musikskolan i Gislaved och efterträdde då sin egen före detta klarinettlärare Bodil Axelsson. Nyligen var Carl solist i Mozarts klarinettkonsert med symfoniorkestern, något han ...