GiSO i mitt hjärta | Adam AxelssonAdam Axelsson från Smålandsstenar tog ett sabbatsår från musiklärarutbildningen i Ingesund och flyttade hem till Gislaveds kommun för att vikariera som trombonlärare. Adam blev ett viktigt bidrag till symfoniorkestern och fick samtidigt lärdomar med sig till sin fortsatta utbildning. Nu hoppas Adam att fler ser värdet med musiken, musik- och kulturskolan.


Du växte upp i Smålandsstenar. Hur kom det sig att du valde att spela trombon?

Från början ville jag faktiskt spela piano, men det fanns ingen möjlighet för mig att ha ett piano hemma, vilket krävdes då. Sedan gick jag på en instrumentvisning som Musikskolan i Gislaved arrangerade i Smålandsstenar, där jag fick prova på alla blåsinstrumenten. Där fastnade jag speciellt för trombonen främst eftersom jag fick en bra kontakt med dåvarande trombonlärare samt att jag ansåg det vara enkelt att spela trombon då jag lätt fick ton på instrumentet. Det korta svaret är då att jag fick en bra kontakt med min lärare och trombon verkade enkelt att spela på.

Vad betydde musiken för dig när du växte upp?

Musiken betydde framförallt gemenskap för min del, sedan var det såklart väldigt roligt att spela trombon och musicera.

Har du något särskilt bra musikminne från din uppväxt?

Ett särskilt minne jag kommer ihåg är från när jag gick i första eller andra klass, där jag och min skolklass fick gå på en Star Wars-konsert som var helt fantastisk och väldigt rolig. Senare har jag förstått att detta var ju Gislaveds Symfoniorkester!

Under din tid på Musikhögskolan Ingesund tog du ett sabbatsår och jobbade då som trombonlärare i Musikskolan Gislaved. Vad fick du med dig från det året?

Sabbatsåret på Musikskolan Gislaved gav mig massor av erfarenheter, vilket jag har haft stor nytta av under min utbildning. Precis före sabbatsåret hade jag gått på Ingesunds Folkhögskola och Musikhögskolan Ingesund totalt i fyra år, möjligheten jag fick i Gislaved var en skön paus från studierna och en chans att testa yrket jag studerar till på riktigt.

Du har nyss avslutat din utbildning på Musikhögskolan. Vad har du för framtidsplaner nu?

Till hösten är jag antagen till musikerprogrammet vid Musikhögskolan i Malmö, så där kommer jag befinna mig de kommande åren.

Ibland kommer du tillbaka till vår symfoniorkester och spelar när tillfälle ges. Vad betyder orkestern för dig?

Det är roligt att få spela på hemmaplan och trevligt att få träffa gamla vänner och kollegor, men framförallt är det roligt att få spela med en bra symfoniorkester.

Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?

Jag hoppas på att Gislaved Symfoniorkester fortsätter att musicera för hela kommunen länge framöver, samt att orkesterns samarbete med kulturskolan kan fortsätta då orkestern är en väldigt god förutsättning för unga musiker på Gislaveds musikskola.

Covid-19 pandemin anser jag har visat hur viktig kulturen faktiskt är, utan musik och tv-serier hade vi aldrig klarat denna pandemi, i någon menig. Därför har jag förhoppningen att fler och fler se värdet med musiken och vänder trenden att undervärdera och underfinansiera bland annat musik- och kulturskolan som bidrar till en stor del av kulturen runtom i landet.