”Det var sommar. På logen dansade folk så dammet yrde, det spelades folklåtar i varenda buske och folkmusikbandet Väsen trollband mig och resten av publiken. Jag var såld.” Så beskriver Anna-Karin Andersson sitt möte med folkmusikens underbara värld. I höst besöker Anna-Karin Gislaved för att medverka i Musikcaféserien med sin folkmusiktrio Maine Coon trio.
Du växte upp i Gislaved och började som fiolelev i Musikskolan. Sen gick du också estetiska programmet på Gislaveds gymnasium, så det blev många år med fiolen här. Vad gav dig åren i Musikskolan Gislaved?
Åren i Gislaveds musikskola gav mig den musikaliska grund jag står på idag. Jag är verkligen tacksam för den tiden. Musikskolan skapade ett viktigt socialt sammanhang kring musiken, lärarna var otroligt engagerade och jag kände mig sedd som elev. Jag bär med mig den positiva känslan kring musik än idag.
Du spelade i flera av Musikskolans orkestrar och grupper under din uppväxttid. Vad betydde det för dig att tidigt få spela tillsammans med andra?
Det betydde jättemycket. Orkesterrepetitionerna blev en plats att träffa nya vänner på, ett tillfälle att dela musiken med andra, och de var en stor anledning till att jag fortsatte att spela. Jag tror att fikapausen, i det som då för tiden kallades glashuset, var minst lika viktig som repetitionen i sig.
Lärarnas engagemang och spelglädje betydde också väldigt mycket. Annika Björkenbo och Jane Petersson var två fantastiska lärare som gjorde stort avtryck hos mig, både som musikaliska och pedagogiska förebilder.
Hur hittade du vägen in i folkmusiken?
Jag upptäckte svensk folkmusik för första gången på Korrö Folkmusikfestival som tonåring. Det var sommar. På logen dansade folk så dammet yrde, det spelades folklåtar i varenda buske och folkmusikbandet Väsen trollband mig och resten av publiken. Jag var såld.
Möjligheten att spela folkmusik med andra öppnades för mig då läraren Andreas Andersson startade en folkmusikgrupp på Musikskolan, ”Tre Strömmingar” hette vi. Sen blev det irländsk folkmusik i gruppen Skye Crofters som Mats Nyström ledde. Jag har Andreas och Mats att tacka för mycket, och det var så kul att äntligen få spela folkmusik med andra!
Efter att ha studerat världsmusik på Högskolan för scen och musik i Göteborg, har du haft en spännande och framgångsrik karriär med folkmusiken och du spelar i bland annat ”Maine Coon trio”. Vad har du för projekt på gång nu?
Planen är att fortsätta att spela med trion samt undervisa. Maine Coon trio har en turné planerad i Jönköpings län i oktober 2021. Vi kommer bland annat att spela i Gislaved! Till våren 2022 blir det ett par konserter i Norge, och så småningom ska vi spela in vår andra skiva.
Förutom att du spelar fiol behärskar du också bland annat oktavfiol och hardangerfela. Vad ger det dig att utforska olika typer av stråkinstrument?
Att spela olika typer av fioler ger mig möjlighet att skapa olika sound, ljudbilder och stämningar. Hardangerfelans klang är öppen, stor och resonansrik medan oktavfiolen ger ett mörkare, murrigt sound. Hardangerfelan är ju ett norskt instrument så med den följer en stor repertoar av norska folklåtar.
Du leder kurser i folkmusik och är också lärare på Skurups folkhögskola. Vad är det viktigaste att förmedla till dina elever?
Att det ska vara kul att spela musik! Det är det absolut viktigaste.
Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?
Med det engagemang, den värme och musikaliska kvalitet som finns på Gislaveds Musikskola tror jag att Gislaveds Symfoniorkesters framtid är ljus.