”Gislaveds Symfoniorkester betyder jättemycket för mig! Orkestern och dess medlemmar har varit, och är fortfarande en stor inspirationskälla för mig med alla eldsjälar och musiker som ständigt jobbar för orkesterns bästa. Att från tidig ålder få möjlighet att vara en del i ett stort och seriöst sammanhang har varit en fantastisk möjlighet till musikalisk utveckling, men också utveckling inom andra områden.” Så säger Gabriella Josefsson om Gislaveds Symfoniorkester. Idag finns Gabriella i Göteborg där hon arbetar som musiklärare och frilansande musiker, men då och då återvänder hon till hembygden för att musicera tillsammans med orkestern.
I videon nedan hörs låten Fade in the morning light med text och musik av Gabriella Josefsson framförd av gruppen Mejram.
Du växte upp i Gislaved och har varit fiol- och sångelev i vår musikskola och på estetiska programmet. Om du ser tillbaka på den tiden, vad tar du med dig för erfarenheter därifrån?
Jag tar med mig vikten av att känna spelglädje och vikten av att få musicera tillsammans med andra! Jag upplever att det är viktigt att få ingå i ett sammanhang som elev där man kan få inspireras och lära av varandra. Jag inspireras mycket av mina fantastiska lärare jag hade på musikskolan och på estetiska programmet och tänker ofta tillbaka på tiden i Gislaved när jag bedriver min undervisning.
Du spelade och sjöng med i olika orkestrar och grupper när du växte upp. Är det någon särskild konsert som du minns?
Det finns så många konserter som jag minns och ser tillbaka på med glädje och tacksamhet så det är svårt att välja en enda, men en av de konserterna jag minns särskilt är när Gislaveds symfoniorkester gjorde ett samarbete med Jönköpings sinfonietta och pianisten Per Tengstrand. Vi spelade bland annat Tjajkovskijs 5:e symfoni. Det var väldigt häftigt och inspirerande att som ung amatörmusiker få spela med en professionell orkester!
Efter gymnasiet gick du vidare till folkhögskola och musikhögskola. Var det ett självklart val?
För mig har musiken alltid varit ett självklart val, så att efter gymnasiet studera musik på folkhögskola blev en väldigt naturlig fortsättning för mig. Under folkhögskoletiden växte intresset för det pedagogiska arbetet fram, så att sedan söka till musiklärarprogrammet på musikhögskolan var också ett självklart steg. Att nu få jobba med det jag tycker om bäst känns väldigt lyxigt!
Du spelar olika genrer och har nyligen, tillsammans med ditt band ”Mejram”, gett ut en skiva med den spännande mixen amerikansk rootsmusik och svensk folkton. Är det i folkmusiken du har ditt hjärta?
Självklart har jag folkmusiken i mitt hjärta, men också den klassiska musiken som jag har ägnat mycket tid med, och även musikal och många andra genres! Jag kan inte riktigt välja en genre som är mig närmast då jag har ägnat mig åt många olika. Jag tycker att det är så fantastiskt att få kombinera all den musiken jag tycker om, och att få inspireras och influeras av olika genres utan att behöva begränsa sig till en viss typ av musik i mitt musikskapande!
Du brukar återvända till hembygden och spela med i Gislaveds Symfoniorkester så ofta tillfälle ges. Vad betyder orkestern för dig?
Gislaveds Symfoniorkester betyder jättemycket för mig! Orkestern och dess medlemmar har varit, och är fortfarande en stor inspirationskälla för mig med alla eldsjälar och musiker som ständigt jobbar för orkesterns bästa. Att från tidig ålder få möjlighet att vara en del i ett stort och seriöst sammanhang har varit en fantastisk möjlighet till musikalisk utveckling, men också utveckling inom andra områden. Som medlem i orkestern fick man en tidig inblick i vad det kan innebära att vara musiker. Därifrån fick jag bland annat med mig vikten av att komma i tid, att komma förberedd på repertoaren (även om jag kanske inte alltid var den flitigaste på att öva), vikten av att vara lyhörd och att samarbeta, och att respektera när någon annan pratar. Listan kan göras väldigt lång och jag är tacksam att jag fick utvecklas både som musiker och medmänniska i Gislaveds Symfoniorkester!
Hur ser dina framtidsplaner inom musiken ut?
Just nu jobbar jag som stråk-, piano- och körledare, dels på kulturskolan i Lilla Edet men även i andra sammanhang. Jag jobbar även som frilansande musiker och låtskrivare i flera olika projekt och det är det jag vill hålla på med! Att få fortsätta skriva och arrangera musik, att frilansa i olika sammanhang och även att hjälpa andra att hitta spelglädje och gemenskap genom musiken. De flesta konkreta konsertplaner jag har ligger för närvarande på is, men i dagarna går Mejram in i studion igen och spelar in nästa album som förmodligen släpps i sommar/höst. I vinter kommer jag även, om världen tillåter, medverka i pjäsen “Idlaflickorna” skriven av Kristina Lugn, på stadsteatern i Göteborg. Det ser jag fram emot!
Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?
Jag tror och hoppas att framtiden är ljus! Jag tror att vi alla behöver musik i våra liv och Gislaved har lyckats skapa ett fantastiskt sammanhang där musiker i olika åldrar kan mötas och musicera och inspireras av varandra. Det fina samarbetet som orkestern har byggt upp tillsammans med musikskolan där elever får möjlighet att medverka, tillsammans med den långa och starka traditionen av levande orkestermusik som är väl etablerad i Gislaved hoppas och tror jag kommer att fortsätta länge!