Under år 2024 fyller Gislaveds Symfoniorkester 90 år! Liselotte Oliv har varit medlem i Gislaveds Symfoniorkester sedan i november 1971 och är således den orkestermedlem som varit med i orkestern längst. Tack Liselotte för allt du gjort och gör för orkestern!
Du är den som nu varit längst i Gislaveds Symfoniorkester. Enligt uppgift började du i orkestern i november 1971. Vad minns du från den första tiden?
Det var väldigt roligt att få börja i orkestern och få musicera tillsammans med andra i alla åldrar. Bengt Eurén var min fiollärare och han var också ständig dirigent. Som ung och ny i orkestern blev jag väldigt väl omhändertagen och inspirerad av de mer erfarna musikanterna.
Du har varit elev Gislaveds musikskola. Vad betydde musiken för dig när du växte upp?
När jag var barn var det många av mina vänner som spelade. Det var roligt att spela ihop i många olika sammanhang som ensembler, kvartett och orkestrar. I mitt hem fanns ett musikintresse med sång och pianospel. Hemifrån uppmuntrades jag att musicera och mina föräldrar var alltid engagerade i mitt fiolspelande. De var senare också mycket hjälpsamma och involverade i mina barns musicerande med skjuts till musiklektioner, läger och ständig publik vid alla konserter.
Hur kom det sig att violan blev ditt instrument?
Jag började spela fiol i ett par år. När det sedan behövdes fler violaster i orkestern tyckte Bengt Eurén att jag skulle prova på viola, vilket jag fastnade för. När han slutade som dirigent blev vi spelkompisar i altfiolstämman.
Dina tre döttrar är också med och spelar i orkestern. Vad ger musiken er för gemenskap i familjen?
Huset har alltid varit fyllt av musik, så även idag när alla kommer hem. Mina barn började spela med Suzukimetoden och på somrarna var vi ofta iväg på musikläger som var en fin upplevelse för alla i familjen. När barnen var små satt de alltid i publiken på orkesterns konserter. Nu är det mina barnbarn som spelar Suzukiinstrument och finns med i publiken på konserterna. Att få följa med på barnbarnens musiklektioner är fantastiskt kul att få uppleva. Det är fint att dela ett gemensamt intresse.
Har du något särskilt minnesvärt musikminne från konserterna med symfoniorkestern?
Vi har gjort många roliga resor tillsammans med orkestern där en av de mest minnesvärda för mig är när vi var i Holland och spelade i tulpanparken Keukenhof. Ett annat fint minne är storsatsningen med Carmina Burana i ishallen, det var mäktigt. Från nyårskonserterna har jag många trevliga minnen från alla upptåg och spex.
Utöver att spela, hjälper du sedan många år också till med att få sponsorer till orkestern. Hur är responsen, har det blivit svårare att få sponsorer nu?
Alla jag kontaktar för sponsring är glada att få vara med och bidra till orkesterns verksamhet! Trots pandemi och lågkonjunkturer har ingen hittills tackat nej till att få sponsra orkestern. Jag har haft många trevliga samtal med sponsorerna.
Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?
Förutsättningen för en god framtid bygger på ett fortsatt gott samarbete mellan musikskolan och orkestern då dessa är tätt sammanlänkade. Det finns många duktiga ungdomar i musikskolan som med hjälp av musiklärarna slussas in i orkestern. Det är fint att musiker från alla åldrar spelar och umgås tillsammans i orkestern! Jag önskar att dagens ungdomar ska få göra samma roliga orkesterresa genom livet som jag har fått möjlighet till.
Publicerad: 2024-02-25