GiSO i mitt hjärta | Jennie Englund Utbult

Jennie Englund Utbult har sina rötter och bakgrund i Gislaved, men verkar idag som konsertmästare i Karlstad Symfoniorkester. Utöver engagemanget i orkestern arbetar hon också som violinlärare på Karlstad kulturskola, något hon uttrycker stor glädje över. ”Jag är så tacksam att få arbeta med barn och ungdomar och få se dem att utvecklas både som människor och som violinister” säger Jennie.

Du är konsertmästare i Karlstads orkesterförening/symfoniorkester. Vad betyder det för en ort att ha en symfoniorkester?

Det betyder otrolig mycket! En orkesterförening berikar kulturlivet både för utövare och lyssnare. Även om vi här har en professionell orkester finns det behov och plats även för vår orkester i Karlstads musikliv. Hos oss spelar amatörer sida vid sida med professionella musiker, unga och äldre får mötas med musiken som gemensam nämnare. Det känns viktigt att det finns forum där man kan få fortsätta spela på sitt instrument även efter tiden på kulturskolan! Det blir många spännande och härliga möten i orkestern!

Du växte upp i Gislaved och var tidigt med och spelade i Musikskolans orkesterverksamhet. Påverkade det ditt yrkesval?

JAAA! Det är helt klart tack vare musikskolan hemma som jag valde den här banan! Alla roliga resor, projekt och konserter vi gjorde tillsammans under alla år var det som gjorde att jag fastnade så för både fiolen och yrket. Det verkade ju onekligen som att lärarna tyckte om det de jobbade med 🙂 

Och det är kul, jag är så tacksam att få arbeta med barn och ungdomar och få se dem att utvecklas både som människor och som violinister!

Är det några speciella konserter du minns från när du spelade med i Gislaveds Symfoniorkester?

Oj, det är ju så många…men kanske första gången jag fick vara med i orkestern, jag var runt 14 år och jag fick sitta bredvid Lisbeth Vecchi som var på besök eftersom hennes adept Malin Broman var solist. Jag var suuupernervös, men så kul det var!!! Sen är det klart att det var häftigt att spela alla nyårskonserter varje år och konserter som Carmina Burana i ishallen, ja det finns många härliga minnen!

Nu är du lärare i violin på Karlstads kulturskola. Vad är viktigast att förmedla till dina elever?

Spelglädje!!! Jag vill att de ska tycka att det är kul, att de blir trygga med sitt instrument, att vi får göra roliga konserter och hitta på andra roligheter tillsammans. Har man roligt med spelet utvecklas man liksom av sig självt och det är lättare att motivera att utveckla den tekniska delen av spelet också.

I år firar din symfoniorkester i Karlstad 100 år! Hur är du engagerad i det firandet?

Vi skulle haft jubileumskonsert tillsammans med Wermland Opera nu i oktober, men det blev uppskjutet till nästa höst pga rådande omständigheter. Så jag gissar att vi firar desto mer nästa höst!

Vad tror du om framtiden för Gislaveds Symfoniorkester?

Jag upplever att orkestern alltid har haft en stark ställning i Gislaveds musikliv, att politikerna har förstått att det är viktigt med den delen av kulturen i kommunen. Det är härligt! Sen är det lätt att förstå att orkesterlivet i Gislaved har varit grogrund för många utövare i Sverige idag. Jag tror på en aktiv och stabil orkester även i fortsättningen!