GiSO i mitt hjärta | Viktor Nordliden

Viktor Nordliden började tidigt spela cello på musikskolan i Gislaved och kom så småningom att spela i Gislaveds Symfoniorkester. Efter utbildning vid musikhögskolorna i Malmö och Leipzig har Viktor arbetat som cellist bland annat vid Malmö Opera där han spelat i operaorkestern och medverkat i operor som Romeo & Julia och Don Giovani. I säsongens sista konsert med Gislaveds Symfoniorkester skulle Viktor varit solist, men konserten fick skjutas på framtiden. Vi ser fram emot att spela tillsammans med dig Viktor och önskar stort lycka till med arbetet som väntar på operan!

Du skulle vara solist på vårens abonnemangskonsert som tyvärr fick skjutas på framtiden. Hur påverkade det dig?

Jag tycker alltid att det är trevligt att komma hem och spela med Gislaveds Symfoniorkester så jag såg extra mycket fram emot att få spela med orkestern som solist på vårens abonnemangskonsert. Den konserten fick dock skjutas upp när samhället behövde stänga ner. Jag ser fram emot tiden när vi får möjlighet att återigen ha konserter med publik och stor orkester.

Du har ju varit celloelev i Musikskolan Gislaved, vad betydde det för dig att få spela i Gislaveds Symfoniorkester?

Det gav mig tidigt chansen att få lära mig mycket om samspel och om orkesterrepertoar. Jag tyckte att det var jättekul att få börja spela med symfoniorkestern! Där finns så många eldsjälar och en härlig sammanhållning. Det var väldigt värdefullt för mig, under min tid som musikskoleelev, att få vara med och spela med goda förebilder. Att spela i symfoniorkestern tillsammans med musikskolans duktiga lärare är oerhört lärorikt.

Vad fick dig att välja yrkesbana som cellist?

Yrket som cellist är väldigt variationsrikt och intressant och jag har alltid väldigt roligt när jag spelar cello. Jag fick ett starkt stöd och inspiration från mina fantastiska lärare under alla åren på musikskolan. Deras kloka vägledning spelade stor roll för mig när jag valde att bli musiker. Jag känner att jag har valt helt rätt!

Vad har du inplanerat för det kommande spelåret?

Från september till november kommer jag att spela med i Malmö Operas turnéuppsättning av ”Così fan tutti” av Mozart. Det kommer bli ett jättekul projekt! Under vintern och våren så hoppas jag på att få ägna mig åt en blandning av orkesterspel och kammarmusik.

Är det någon särskild konsert med GiSO som gjort intryck på dig?

Jag minns särskilt intrycken från mina första konserter och repetitionsperioder med GiSO, till exempel när vi spelade Dvoraks nionde symfoni (2004 eller 2005). Det var en upplevelse som gav mersmak.

Vad tror du om framtiden för vår Symfoniorkester?

Jag tror att Gislaveds Symfoniorkester kommer att fortsätta på den inslagna vägen och orkestern kommer att vara väldigt betydelsefull för många även i framtiden, tack vare den speciella gemenskapen, den höga ambitionsnivån och det fina samarbetet mellan orkesterns musiker.